Apple smanjio očekivanja za iPhone XR

Apple je prije nekoliko dana objavio svoje kvartalne rezultate u kojima je iskazao rekordne financijske pokazatelje, ali je što se tiče prodaje iPhonea ipak donekle razočarao ulagače i analitičare. Dodatno, predviđanja prodaje iPhonea za posljednji kvartal ove godine također su nešto manja od očekivanih, pa je dionica kompanije izgubila na vrijednosti – pogotovo stoga jer je Apple najavio da više neće izvještavati o broju prodanih mobitela, već samo o ukupno generiranom prihodu kroz taj segment.

Nagađanja o nešto slabijoj prodaji od očekivane potvrđuje i informacija koju doznaje japanski Nikkei, a tiče se proizvodnih kapaciteta za iPhone XR. Ovaj uređaj trebao je “niskom” početnom cijenom od 750 dolara i karakteristikama vrlo sličnima kod skupljih XS modela postati pravi prodajni hit, ako ne i najprodavaniji Appleov uređaj ove i sljedeće godine.

Međutim, prvotna očekivanja su, čini se, bila preambiciozna pa je kompanija sada obavijestila dobavljače o smanjenju planirane proizvodnje. Foxconn i Pegatron, u čijim se pogonima iPhonei sastavljaju, obaviješteni su kako neće biti značajnog povećanja proizvodnje pa bi prema tome trebali prilagoditi svoje kapacitete za nadolazeće razdoblje.

Umjesto 60-ak proizvodnih linija koje su bile planirane, u Foxconnu će, primjerice, iPhone XR biti sastavljan na njih 45. Najmanji dobavljač, Wistron, obaviješten je nedavno i kako Apple od njih neće ove godine trebati usluge sastavljanja iPhonea XR.

Prema nekim procjenama ovo prilagođavanje proizvodnih kapaciteta znači da će se u narednim mjesecima svakoga dana proizvoditi oko 100.000 iPhonea XR manje nego što je bilo planirano. Službeno se iz Applea, po običaju, o ovome nisu očitovali.

Odgovori