”App cache” i ”App data” – što ovo dvoje znači i kada ih trebamo obrisati?

Gotovo svatko tko se u životu susretao s nekom vrstom problema vezanim uz aplikacije ili neki od programa na Android pametnim telefonima je vjerojatno dobio ili pročitao savjet o tome da je dobra ideja da se obriše cache memorija aplikacije (”app cache”) ili da se obrišu podaci aplikacije (”app data”).

Premda ovi postupci vrlo često dovode do otklanjanja problema stvar je u tome da je razlikovanje ove dvije vrste čišćenja dosta nejasno kod velikog broja korisnika. O čemu se radi ovdje? Koja je razlika između čišćenje podataka aplikacije i brisanja cache memorije aplikacije? Nešto više o tome u nastavku članka.

Cache MEMORIJA

Što uopće znači brisanje cache memorije aplikacije?

Cache memorija je prostor u koji se privremeno spremaju podaci vezani uz određenu aplikaciju ili program. Cilj pohranjivanja podataka u cache memoriju jest ubrzavanje rada uređaja, odnosno koliko će se točno podataka procesuirati i upotrijebiti ovisno o aplikaciji ili programu. To koliko je cache memorija korisna za privremeno pohranjivanje podataka se jako lako i na jednostavan način može testirati.

Restartirajte svoj uređaj i nakon toga pokušajte pokrenuti neku aplikaciju. Primijetiti ćete da, nakon restarta i nakon prvog pokretanja te aplikacije i samo pokretanje ide dosta sporo i aplikacija kao da radi sporije nego inače (treba joj više vremena da se očita). Kasnije, dok uređaj radi, što više koristimo tu aplikaciju to ona kao da radi brže i kao da joj treba manje vremena da se pokrene i učita.

To se događa zbog cache memorije, odnosno podataka koji se pohranjuju unutar nje. Slične stvari se događaju i prilikom pokušavanja učitavanja internetskih stranica. Jeste li primijetili da se stranice brže i lakše očitavaju kada drugi, treći i svaki idući puta pokušate ostvariti pristup na njih? To je opet izvedivo samo zbog pohrane podataka u cache memoriju.

Sukladno s time, vrlo često niti nema potrebe za ručnim brisanjem ili čišćenjem cache memorije. Android operacijski sustavi su sami po sebi dosta sposobni to činiti i sami, tako da često nećemo niti trebati mi to raditi. Ipak, u slučaju da se neka aplikacija počne čudno ponašati ili da jednostavno prestane raditi, tada ćemo mi sami trebati učiniti ovaj korak.

Što se događa kada odlučimo obrisati podatke cache memorije?

Svaki puta kada obrišemo podatke spremljene unutar cache memorije ono što mi tada činimo jest to da brišemo sve podatke koji su ondje bili spremljeni privremeno. Bez obzira na to, brisanje cache memorije neće svaki puta učiniti to da vaš uređaj (ili aplikacija) rade brže.

lagane aplikacije

Što znači brisanje podataka aplikacije?

Brisanje podataka aplikacije je nešto zahtjevniji korak od brisanja cache memorije. Razlog tomu je taj što se brisanjem podataka aplikacije mogu obrisati i različiti važni podaci vezani uz pojedinu aplikaciju (kao što su snimljene postavke, lozinke i slično). To u biti znači da brisanje podataka aplikacije aplikaciju vraća u njezino predefinirano stanje, odnosno u ono stanje u kojemu je ona bila prije nego što smo je mi prvi puta konfigurirali.

Kada bismo trebali raditi koje od ovih brisanja?

Postoji nekoliko situacija u kojima bismo trebali sami obrisati i podatke aplikacije i podatke cache memorije. Jedna situacija je kada recimo želimo optimizirati mjesto pohrane podataka unutar uređaja. Neke od aplikacija mogu same po sebi pohranjivati na stotine megabajta podataka koje vam zapravo neće trebati (kao što su recimo aplikacije za vijesti) i s obzirom na to da će vam u tom slučaju aplikacija samo nepotrebno zauzimati prostor dobro je s vremena na vrijeme obrisati podatke.

Drugi slučaj (koji je dosta češći) kada ćemo trebati obrisati podatke aplikacije i cache memoriju jest kada dođe do nepravilnog rada. Ako vidite da se aplikacija počne ponašati čudno i nepredviđeno ili da jednostavno više ne radi, prva stvar koju je dobro učiniti jest obrisati podatke aplikacije i cache memoriju.

brisanje keš memorije

Kako možemo očistiti podatke aplikacije i cache memoriju?

Neki, iskusniji korisnici čak preporučuju povremeno, preventivno čišćenje cache memorije i brisanje podataka aplikacije (odnosno, prije nego što do potencijalnih problema i dođe). Bez obzira kada i iz kojeg razloga to poželite učiniti brisanje ovakvih vrsta podataka sa Android uređaja se radi na sljedeći način.

  • Idite pod izbornik postavki svoga uređaja.
  • Kliknite na opciju pod nazivom ”Apps”.
  • Unutar nje pronađite karticu svih aplikacija koje su instalirane na vašem uređaju.
  • Ovdje odaberite onu aplikaciju od koje želite obrisati podatke ili čiju cache memoriju želite očistiti.
  • Kliknite na tipku ”Clear Cache”. U slučaju da imate uređaj na kojemu je instaliran Android Marshmallow ili noviji, trebati ćete otići pod ”Storage” i nakon toga na ”Clear Cache”.
  • Kako biste obrisali podatke aplikacije, umjesto odabira ”Clear Cache” odaberite opciju ”Clear Data” ili ”Clear App Data”.

Ovaj postupak funkcionira kada želimo očistiti aplikaciju jednu po jednu. U slučaju da želimo očistiti cache memoriju svake pojedine aplikacije koja se nalazi na vašem uređaju učinite ovo:

  • Idite pod Postavke uređaja (ili ”Setings”).
  • Idite pod Storage – Cache Data (ili ”Saved Data”).
  • Nakon što kliknete na ovu opciju pokazati će vam se dodatni ekran unutar kojeg će vam pisati upit u vezi toga želite li obrisati sve što je pohranjeno unutar cache memorije aplikacija. Potvrdite ovo i kliknite na ”Save” kako biste obrisali svu cache memoriju.

google-play-store

Koliko aplikacije za poboljšavanje performansi to zaista i čine?

Danas ćete unutar Googleove Trgovine aplikacija pronaći mnoštvo aplikacija za koje piše da služe ubrzavanju i poboljšavanju performansi računala. Sve u svemu, ovo je gomila neistina.

U velikoj većini slučajeva takva vrsta aplikacija služi samo za brže brisanje cache memorije i podataka aplikacije (a zašto biste to radili preko aplikacije koja će ionako dodatno zauzimati prostor vašeg uređaja kada to možete i sami učiniti i to u nekoliko klikova?). Sve u svemu nemojte skidati nikakve aplikacije za poboljšavanje rada, ubrzavanje uređaja i njima slične, jer u 99% slučajeva takve aplikacije ništa od toga ne rade (onih 1% se odnosi na aplikacije koje nisu isprobane).

Umjesto toga, s vremena na vrijeme sami obavite servis i čišćenje svog uređaja. Bit ćete i sami sebi zahvalni, a i vaš uređaj će vam biti zahvalan jer će raditi dulje, bolje i neće biti nepredviđenog rada aplikacija koje ste na njega instalirali.

Piše: D.M.

Odgovori