8 savjeta kako produžiti trajanje baterije na Android uređaju

Iako smo u tehnološkom smislu napredovali jako puno, velika boljka današnjih modernih uređaja i dalje je baterija. Naime, na tom području pomaci su minimalni i nikako da znanstvenici osmisle neki materijal koji bi bio pogodan za dugotrajno čuvanje energije. Tako, baterija danas uglavnom traju jedan dan, a zbog sve manjih dimenzija pametnih telefona i sve većih zaslona, sve je teže održavati taj kapacitet.

Ako želite produžiti trajanje baterije na raspolaganju imate nekoliko super taktika. Prije svega, valja napomenuti da novi uređaju sve pametnije koriste bateriju, tako da je svaki novi uređaj zapravo sve bolji o očuvanju energije s obzirom na kapacitet baterije. No, da ne duljimo, u nastavku vam odnosimo 9 odličnih savjeta kako produžiti trajanje baterije na vašem Android uređaju:

Optimizirajte zaslon uređaja

Činjenica jest da je zaslon najveći potrošač energije uređaja, a s obzirom na to da veličine zaslona sve više rastu – potrebna je optimizacija. Srećom, Android se pobrinuo za to i korisnicima nudi nekoliko mogućnosti optimizacije potrošnje energije zaslona uređaja.

Prije svega, korisnik koji želi uštedjeti bateriju, morao bi smanjiti osvjetljenje zaslona. Naime, što je više pojačano osvjetljenje na zaslonu, to on troši više energije. Neki uređaju nude vam mogućnost da svjetlost zaslona podesite kada potegnete prema dolje osnovni izbornik na Android uređaja – jednostavnim slajderom za osvjetljenje. Ako to nije slučaj na vašem uređaju, možete ići u Settings , odabrati Display, a zatim opciju Brightness.

Također, za optimizaciju zaslon preporučuje se smanjiti vrijeme aktivnosti ekrana. To možete učiniti u Settings – Display – Sleep. Što je vrijeme ‘uspavljivanja’ zaslona kraće, to će trajanje baterija biti duže. Naime, nema smisla da zaslon radi još 30ak sekundi nakon što ste odložili vaš uređaj, već to smanjite na 15ak sekundi.

Osobe koje koriste zaslon napravljen u AMOLED tehnologiji (npr. Samsung uređaji) imaju još jednu mogućnost uštede baterije. S obzirom na to da AMOLED emitira samo piksele u boji, a za crne ne troši energiju – korisnici koji će postaviti tamne pozadine na svoje uređaje mogli bi pridonijeti produljenju trajanja baterija na Android uređaju.

kako pojačati gps signal

Ugasite načine povezivanja koji vam ne trebaju

Moderan uređaj danas korisniku nudi da se poveže s drugim uređajima ili mrežama putem: WiFi-a, Bluetooth-a, GPS-a, NFC-a, 4G signala, itd. Generalno gledajući, veliki broj ovih usluga ne treba nam u svakom trenutku i preporuka je ugasiti ono što ne trebamo. Navedeni načini povezivanja veliki su potrošači energije uređaja i ovdje se mogu postići značajne uštede.

Da biste ugasili većinu od navedenih funkcionalnosti, ne trebate ulaziti duboko u opcije sustava. Naime, Android se pobrinuo da vam je upravljanje ovim funkcijama nadomak ruke, odnosno dovoljno je samo potegnuti dolje traku na vrhu ekrana i pojavit će se mogućnost upravljanja povezivanjem. Druga, opcija koju možete koristiti kako biste uštedjeli bateriju Android uređaja jest uključenje Zračnog načina (Flight mode) koje je kod nekih uređaja smješteno na tom istom početnom ekranu, dok ćete kod nekih drugih morati ići u Settings – Wireless and Networks – Flight mode. Bilo koju opciju onemogućili, ona će vam osigurati dulje trajanje baterije na pametnom telefonu ili tabletu.

Koristite Battery Saver opciju

Kao što smo već prethodno rekli, proizvođači kako hardvera tako i softvera za pametne uređaje trude se optimizirati sustave, kako bi oni osigurali što dulje trajanje baterije i što bolje funkcionalnosti. Uz činjenicu da je svaki novi sustav optimiziraniji, korisnici Android uređaja na raspolaganju imaju i funkciju Battery Saver.

Battery Saver je opcija koja se automatski uključuje kada razina baterije na uređaju padne ispod 10 posto, a moguće ju je uključiti i na vlastitu inicijativu. Ovisno o sustavu i postavkama Battery Saver funkcije, ona može itekako promijeniti način rada vašeg uređaja. Kod nekih se uređaja događa da uključenjem ove funkcije dobivate zaslon u greyscale nijansama, odnosno uređaj vam jednostavno makne prikaz boja. Dakako, to utječe i na korištenje aplikacija i mogućnost povezivanja. Ipak, kod uređaja koji ne idu tako drastično u promjene pametno je koristiti Battery Saver funkciju. Ona će vam omogućiti da na jednostavan način produžite trajanje baterije, a uključiti je možete u Settings – Battery – Battery Saver.

Ugasite obavijesti i sinkronizaciju

Moderni uređaji naučili su nas na neprestano dobivanje obavijesti kada se dogoditi nešto na nekoj društvenoj mreži, servisu ili bilo kojoj drugoj aplikaciji – a što je na neki način vezano uz nas. Stručnjaci kažu kako je to pogubno za našu koncentraciju jer svako malo provjeravamo pametni telefon ili tablet. No, istovremeno nije pogodno ni za sam uređaj jer se zbog sinkronizacije i primanja obavijesti smanjuje trajanje baterije.

Sinkronizacija je super stvar kod pametnih telefona i tableta jer u stvarnom vremenu usklađuje stanje našeg uređaja s dešavanjima na raznim servisima na koje smo spojeni. No, neprestano provjeravanje stanja servisa utječe negativno na trajanje baterije. Nakon što se uređaj sinkronizira, ako dođe do nekih novosti, on nam šalje obavijest o tome. Iako su obavijesti super funkcionalnost, činjenica je da troše znatnu količinu energije koja je pohranjena u bateriji, ali i remete našu koncentraciju.

Što se tiče samog gašenja obavijesti, to je moguće učiniti na nekoliko različitih načina. Da biste ugasili LED svjetlo koje blinka kada dođe nova obavijest, vibraciju i ton koji se isto tako začuje, ali i notifikacije na početnom zaslonu – trebate ići u Settings – Sound and notification. Korisnici Android uređaja na raspolaganju također imaju i opciju Do not disturb, koja je pogodna kada želite spriječiti da vas telefon ne ometa u obavljanju zadataka. Ovu ćete opciju kod mnogih uređaja pronaći povlačenjem trake na vrhu ekrana prema dolje, dok se kod nekih nalazi u postavkama. Također, možete odabrati i Total silence, a preporučljivo je ove opcije koristiti za vrijeme spavanja ili na poslu – kada ionako ne želite da vas Android uređaj ometa.

kalendar-aplikacije-za-android

Srežite korištenje nekih aplikacija

Iako korisnik na pametnom telefonu ili tabletu ima instaliranu i uključenu hrpu aplikacija, činjenica je da tek rijetke aplikacije koristi na dnevnoj bazi. Kako bi vam omogućio da provjerite koje aplikacije troše najviše energije, Android je omogućio u postavkama provjeru mogućnosti baterije, koju možete naći na Settings – Battery. Jednom kada provjerite koje su to aplikacije koje troše najviše kapaciteta baterije, puno ćete se lakše odlučiti koje aplikacije vam nisu potrebne i ne trebate ih imati ili koristiti. Kada to shvatite na raspolaganju imate nekoliko mogućnosti: možete obrisati te aplikacije, možete ih manje koristiti ili možete prilagoditi opcije tih aplikacija kako bi optimizirano trošile bateriju.

Smanjenje kapaciteta baterije mogu izazvati i razni widgeti na početnom zaslonu pa je potrebno razmisliti ima li ih potrebe koristiti. Nadalje, tu je i mogućnost instaliranja Lite verzija postojećih aplikacija, koje troše manje baterija, ali i manje podatkovnog prometa. Te lite verzije aplikacija možete pronaći na Google Pay Store-u, a važno je znati da neke od njih ne sadrže sve mogućnost koje su u prvobitnoj verziji aplikacije.

Ugasite vibraciju uređaja

Mnogi korisnici koriste funkciju vibracije jer događa se često da ne čujemo zvonjavu telefona ili nam okolnosti ne dopuštaju da imamo upaljene zvuke pa je vibracija sjajno rješenje da biste čuli kada nas netko zove ili primamo neku obavijest. No, vibracija je veliki potrošač energije, s obzirom na to da je potrebno stvoriti fizičko trenje uređaja i to dovoljno jako da bi korisnik prepoznao da uređaj vibrira. Ako želite uštedjeti na kapacitetu baterije onda je pametna odluka vibraciju isključiti.

I dok je na starim uređajima vibracija služila isključivo za obavještavanje prilikom poziva i poruka, danas telefon vibrira i kada primite neku poruku putem društvenih mreža, email, dobijete obavijest o promjeni unutar neke aplikacije, itd. Generalno, ljudi koji dobivaju puno obavijesti, njihov telefon gotovo neprestano vibrira – što utječe na život baterije. Ako želite ugasiti vibraciju potrebno je otići u Settings – Sound and notifications – Vibration intensity.

Držite uređaj na normalnoj sobnoj temperaturi

Značajne oscilacije u temperaturi utječu kako na sam uređaj, tako i na trajanje i kapacitet baterije. Pametni telefon i tablet napravljeni su s namjerom da se koriste na normalnoj sobnoj temperaturi i svi elementi optimizirani su za takav način rada. Svako odstupanje od toga, drastično umanjuje sposobnosti elemenata koji su ugrađeni u uređaj.

Što je temperatura viša, to je trajanje baterije kraće, a visoka temperatura negativno utječe i na sam rad uređaja. Isto je i s niskom temperaturom, mada su posljedice kod nje značajno manje izražene (osim ako ne idemo u ekstreme). Ako želite sačuvati kapacitet baterije, neophodno je telefon držati u hladu i ne ga direktno izlagati suncu. Podaci govore kako je uređaj napravljen za funkcioniranje na do 35 stupnjeva Celzijeva, a sve iznad toga prerasta u veliki problem za vlasnika. Stoga, omogućite svojem uređaju dulji i kvalitetniji život – nemojte ga izlagati suncu i velikim promjenama temperature.

Android

Nadogradite Android sustav

Već smo u početku članka spomenuli kako su novi uređaji sve bolji u postizanju značajnih ušteda na području potrošnje baterije. Hardverski dio leži isključivo na odlukama proizvođača i u tom segmentu ne možete ništa poboljšati, ali zato možete sa softverske strane. Google se iz mjeseca u mjesec trudi kako bi optimizirao Android sustav do krajnjih granica te tako osigurao dulje trajanje kako uređaja tako i baterije.

Korisnik Android uređaja trebao bi voditi brigu o tome da svoj operativni sustav redovito nadograđuje jer samo tako dobiva nove funkcionalnosti i nova bolja podešenja sustava. Svaka nova nadogradnja sustava trebala bi omogućiti nove uštede kod korištenja baterije, čime bi se trebao produljiti rad na samom uređaju. Stoga, ne odgađajte nadogradnje sustava, već ih prigrlite kako biste na svojem uređaju imali uvijek svježi i optimizirani sustav.

Zaključak

Ako želite produžiti trajanje baterije na Android uređaju, vrijeme je da počnete koristiti savjete koji su navedeni iznad. Dakako, možete koristiti samo neki od savjeta, ali najbolje rezultate uštede baterije dobiti ćete ako se koristite svima u isto vrijeme. Jasno, cilj uštede nije uskratiti vam mogućnosti korištenja funkcionalnosti i aplikacija uređaja pa je ponekad potrebno odvagnuti što se isplati, a što ne. U konačnici, najbolji je onaj sustav koji vam pruža da radite sve što volite, a pri tome troši resurse racionalno.

Piše: M.Ž.

Odgovori