1,36 milijuna kuna srednjim školama za nabavu tableta siromašnijim učenicima

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je iz državnog proračuna sredstva srednjim školama za nabavu tableta učenicima čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade u školskoj godini 2019./2020. Odlukom ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak srednjim školama odobravaju se sredstva za nabavu tableta u ukupnom iznosu od 1.363.500 kuna, priopćeno je u petak.

Učenici srednjih škola osposobljeni su samostalno koristiti digitalne uređaje za pristup digitalnim sadržajima, a istraživanje koje je provedeno u sklopu evaluacije eksperimentalnog programa kurikularne reforme pokazuje kako 96% učenika kod kuće na raspolaganju ima stolno ili prijenosno računalo.

Novac iz državnog proračuna

Međutim, da bi učenici imali jednake mogućnosti, treba digitalnu opremu osigurati i učenicima koji zbog socijalno-ekonomskih razloga nemaju računalo. Stoga je Ministarstvo iz državnog proračuna osiguralo sredstva za tablete za učenike srednjih škola čije obitelji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, pojašnjeno je iz MZO.

“Nakon nabave tableta za učenike osnovnih škola za koje su sredstva osigurana iz europskih fondova, osigurali smo i dodatna sredstva iz državnog proračuna za učenike srednjih škola koji dolaze iz obitelji nižega socijalno-ekonomskog statusa. Cilj ove odluke jest osigurati da svi učenici u Hrvatskoj imaju jednake prilike i pristup digitalnim obrazovnim sadržajima te za razvoj digitalnih kompetencija koje su nužne u 21. stoljeću”, istaknula je ministrica.