10 super aplikacija koje morate instalirati na novo računalo odmah nakon kupnje

Kupnja računala iziskuje dosta promišljanja oko toga koje komponente odabrati, koliko novaca izdvojiti za kupnju računala, koja će biti namjena računala, itd.

Dakle, puno je pitanje koja se množe u glavi kada planiramo kupiti računalo. Ipak, jednom kada je računalo kupljeno ono dolazi u svojem izvornom stanju, bez naprednih aplikacija i programskih rješenja. Ono što uglavnom dobijemo instalirano na računalo je operativni sistem (Windows ili Linux).

Kako bismo računalo osposobili za rad, potrebno je na njega instalirati neke dodatne aplikacije da bi obavljali svakodnevne zadatke. Korisnici početnici često muku muče s odabirom aplikacija koje će im omogućiti da gledaju filmove, slučaju glazbu, pretražuju internet, pišu tekstove, stvaraju crteže, itd. Odlučili smo riješiti njihov problem i predstaviti im 10 super aplikacija koje trebaju instalirati na računalo odmah nakon kupnje kako bi pri ruci imali softversko rješenje kada im ono zatreba. U nastavku slijedi lista 10 popularnih aplikacija koje trebate instalirati na računalo odmah nakon kupnje:

Google Chrome

Iako je Microsoft nedavno drastično izmijenio svoj osnovni web pretraživač, Edge još uvijek teško može parirati kvaliteti i brzini koju nudi Google Chrome. Za one koji nisu upoznati, Google Chrome je najpopularniji i najbolji (po mnogim parametrima) web pretraživač, zahvaljujući kojem ćete na jednostavan način potražiti na internetu bilo što vas zanima.

Fokus Google Chrome aplikacije je na brzini kojom uslužuje korisnika, jednostavnosti sučelja, ali i naprednim mogućnostima koje je moguće dodati uz samo nekoliko klikova. Super stvar također je i mogućnost sinkroniziranja raznih uređaja (računala, pametnog telefona, tableta) gdje je povezivanjem na Google račun moguće spremati sadržaj i pregledavati da s različitih uređaja. Google Chrome moguće je preuzeti s interneta, za što će vam trebati Edge koji je već prethodno instaliran na Windows. Ako vas Google Chrome ne oduševi, internet možete pretraživati s nekim drugim super pretraživačem, a uz prije spomenuti Edge, valja još izdvojiti Firefox i Operu.

chrome 66

LibreOffice

Prosječni korisnika računala barem se nekoliko puta u godini nađe u potrebi da napiše neki tekstualni dokument ili napravi neke izračune u tablici. Iako Microsoft u tu namjenu ima fantastičan Microsoft Office paket, valja spomenuti kako se taj paket plaća pa korisnici često traže alternativu. Super alternativa krije se u skupu aplikacija LibreOffice.

LibreOffice svojim je mogućnostima na tragu Microsoft Office paketa, dakako uz manje nedostatke. Ipak, za krajnjeg korisnika LibreOffice ima sve što će mu trebati da nekoliko puta godišnje ili mjesečno napiše dokumente koje treba. Konkretno, LibreOffice sadrži program za pisanje i uređivanje teksta, sadrži aplikaciju za proračunske tablice, tu je i standardno aplikacija za izradu prezentacija, ali i mnogi drugi alati koji možda zatrebaju korisniku. Najvažnija stvar u cijeloj priči jest da je LibreOffice u potpunosti besplatan, radi stabilno i bez problema, a može se koristiti i na više različitih platformi.

VLC

Iako smo posljednjih godina navikli video sadržaje pratiti putem interneta ili specijalnih ponuda pametnih televizora, još je uvijek veliki broj korisnika koji filmove i serija gledaju putem računala. Jasno, tu su i razni video materijali s vlastitih svečanosti i obljetnica, tako da je kvalitetan video pregledni neizostavan dio računala.

VLC već godinama dominira kada su u pitanju preglednici video materijala. Unazad nekoliko godina obogaćen je razno raznim formatima i dodacima, tako da danas gotovo i ne postoji video ili format videa koji nije moguće pogledati putem VLC-a. Uz ogroman broj podržanih formata video materijala, VLC se iznimno kvalitetno prilagođava raznim drugim zahtjevima korisnika (od podešavanja titlova, preko dimenzija video materijala, sve do audio postavki). VLC je tako definitivno jedna od aplikacija koju morate instalirati na svoje novo računalo.

WinRAR

Svako računalo treba kvalitetnu aplikaciju za otpakiravanje i zaparivanje datoteka. Nekada davno zapakiravanje datoteka koristilo se kako bi se smanjila veličina zauzeća prostora određenih datoteka (posebice onih većih). Danas je funkcija zapakiravanja dobila nešto drugačiju zadaću, gdje je u prvom planu lakoća baratanja većim brojem datoteka – koje su sve zajedno smještene u jednu zajedničku kompresiranu mapu.

Iako na tržištu ima svakakvih programa za ovu namjenu, već dugi niz godina u samom vrhu ponude nalazi se WinRAR. Ovaj jednostavan alat za zipanje dolazi u besplatnoj verziji i moguće ga je koristiti na razne formate datoteka. WinRAR također je jedan od osnovnih alata koji se moraju instalirati na novo računalo i iako možda trenutno nije od koristi, prije ili kasnije će vam zatrebati. Izdvojit ćemo još i PeaZip, kojeg također preporučuju mnogi korisnici i kažu da radi prilično dobro.

Franz

Franz je aplikacija za koju su vrlo vjerojatno tek rijetki od vas čuli, a što nije ni čudno jer se radi o softveru koji je vezan uz navike koje smo pokupili posljednjih nekoliko godina. Većina nas svaki se dan aktivno služi s jednim ili (vrlo često) više programa za online komunikaciju. Neki od najpopularnijih servisa su Facebook Messenger, Skype, WhatsApp, itd. No, činjenica da se veliki broj alata za komunikaciju aktivno koristi uglavnom korisnicima predstavlja problem jer ne žele se svaki dan spajati na 3 ili više različitih servisa. Tu u igru uskače Franz.

Aplikacija Franz korisnicima omogućava da na jednom mjestu okupe sve svoje aplikacije za komuniciranje i na taj način imaju sve razgovore unutar jednog programa. Mnogi kažu kako je Franz jedna od najboljih aplikacija za povezivanje više različitih servisa za komunikaciju, tako da svakako razmislite o njezinom instaliranju na računalo. Trenutno je moguće spojiti više od 10 različitih servisa, a super stvar je što je sve iznimno kvalitetno posloženo i korisnik neće imati problema pri snalaženju i korištenju.

Dropbox

I dok smo se prije desetak godina čudili hrabrosti ljudi koji svoje podatke stavljaju na ‘ranjivi’ oblak, danas pohrana podataka u oblak više nije rijetkost. Teško je pronaći korisnika kako pametnog telefona, tako i računala koji barem u nekoliko navrata godišnje ne koristi uslugu pohrane podataka u oblak. Jedan od pionira takve pohrane informacija jest Dropbox, koji već dugi niz godina odolijeva napadima konkurencije i još uvijek je jedan od najboljih servisa te namjene.

Instaliranje Dropbox aplikacije na novo računalo omogućit će vam jednostavno pohranjivanje podataka u oblak. To vam kasnije daje mogućnost da tim istim podacima pristupaš iz bilo kojeg kutka svijeta gdje postoji pristup internetu, a također ti omogućava sigurnosno čuvanje osjetljivih podataka u slučaju da se nešto loše dogodi s tvojim računalom. Uz Dropbox postoji nekoliko sjajnih alternativa – a izdvojit ćemo dvije. OneDrive je rješenje Microsofta koje je primarno instalirano na Windows računala, dok je Google Disk na raspolaganju svima s Google računom, a omogućava vam pohranu čak 15GB podataka besplatno.

dropbox-logotip

GIMP

Photoshop predstavlja perjanicu među programima uređivanja fotografija i vrlo je mala vjerojatnost da će netko u skorašnje vrijeme uspjeti dosegnuti popularnost Photoshopa. Među sjajnim alternativama možemo izdvojiti dvije koje su namijenjene različitim tipovima korisnika. Za početnike, vrlo zahvalan alat bit će Paint.NET koji omogućava jednostavno crtanje i prilično oskudnu obradu fotografija. S druge strane, oni koji na svoje računala instaliraju GIMP imat će hrpu mogućnosti, ali i nešto zahtjevniji alat za naučiti.

GIMP je po mnogima najbolja alternativa Photoshopu, a sjajno je to što je besplatan i iznimno modularan. Osnovna inačica GIMP korisniku omogućuje da uređuje fotografije, mijenja boje i svjetlost, dodaje razne tekstove, retušira, itd. No, zahvaljujući modularnoj građi – uz pomoć nadogradnji moguće je GIMP pretvoriti u napredan alat koji između ostalom omogućava i 3D modeliranje. U svakom slučaju, na novo računalo trebali biste instalirati ili GIMP ili Paint.NET program.

Spotify

Područje koje je razvojem tehnologije doživjelo veliki zaokret svakako je glazba. Od davnih ploča, preko CD-a i USB stikova – danas smo stigli do tzv. servisa za streamanje glazbe. Potpuno drugačiji koncept slušanja glazbe, traži od korisnika da svoje računalo prilagodi novim standardima. Ako želite uživati u muzici, preporuka je da na svoje novo računalo instalirate Spotify.

Spotify aplikacija posebno će biti od koristi korisnicima koji obožavaju slušati glazbu jer ima na jednom mjestu nudi mogućnost slušanja milijuna različitih pjesmi i albuma. Ako se odlučite za besplatno korištenje servisa to će značiti da ćete u aplikaciji imati reklame i djelomično ćete biti ograničeni u nekim stvarima. Stoga, mnogi preporučuju uzimanje Premium verzije Spotifya kako biste u potpunosti mogli utonuti i blagodati koje glazba nudi.

spotify-servis-za-glazbu

CrashPlan

Iako ste kupili novo računalo s nadom da neće doći do nikakvih problema u prvih godinu.dvije korištenja, nikada ne možete to sa sigurnošću znati. Zbog toga, uvijek je pametno imati plan kako vratiti podatke ako dođe do problema s padom sustava. Windows na svojim računalima nudi neke gotove alate za vraćanje podataka, ali mnogi korisnici kažu kako ti programi imaju neke manjkavosti pa se preporučuje instaliranje još nekog dodatnog programa.

CrashPlan je aplikacija koja će vas spasiti ako slučajno ostanete bez podataka koji su bili pohranjeni na računalu. Ovaj vam alat omogućava da sigurnosnu kopiju podataka pohranite na vanjski disk, neko drugo računalo ili na prijateljevo računalo putem interneta. Uz šarolik odabir gdje i kako želite pohraniti podatke, zanimljivo je vidjeti kako CrashPlan cjelokupni posao odrađuje samostalno – bez potrebe da ga nadgleda korisnik. Preporuka je instalirati CrashPlan na novo računalo, a kao alternativu također možete pogledati mogućnosti koje nudi Backblaze.

CCleaner

Činjenica je da bi novo računalo trebalo funkcionirati super, no nakon nekoliko mjeseci zasigurno će se pojaviti prvi problemi. Prije svega, uvidjet ćete da računalo ne raditi tako brzo kao što je radilo prije pa je vrijeme da se počisti memorija i sve suvišne datoteka koje više nisu od koristi. U tu svrhu, na Windows računalima savršen se pokazalo alat CCleaner.

CCleaner je jednostavan, ali sveobuhvatan alat koji korisnicima omogućava da uz samo nekoliko klikova počiste računalo i dovedu ga u red. Što se tiče mogućnosti, putem CCleaner-a moguće je očistiti viruse, kolačiće, povijest, registre, datoteke koje se više ne koriste, itd. Zapravo se sve nalazi na jednom mjestu i uz samo nekoliko klikova rješavate veliki broj problema koji su se mogli nakupiti s vremenom na novom Windows računalu. Svakako preporučujemo instalirati CCleaner na računalo odmah nakon kupnje.

Zaključak

Nakon što kupite računalo, prvi korak bi trebao biti instalacija gore spomenutih alata. Dio alata koji su spomenuti trebat će vam svakodnevno (npr. Google Chrome), dok ćete neke koristiti tek periodički (npr. CCleaner). No, svi alati s gornje liste prije ili kasnije će vam dobro doći i morat ćete ih koristiti. Kako biste osigurali lagodan daljnji rad na računalu, iskoristite listu iznad i na vrijeme pribavite sve potrebne aplikacije.

Piše: M.Ž.

Odgovori